Adreces i telèfons

 • Fonts del Llobregat Fonts del Llobregat

  Un cop visitat el poble, es pot anar a veure les Fonts del Llobregat, naixement d’un dels rius més importants de Catalunya. S’hi pot arribar amb automòbil, encara que és recomanable anar-hi a peu pel camí marcat que surt del poble, on hi anireu trobant indicacions de vegetació i fauna de la zona. 

  El naixement del riu és digne de ser visitat per la seva espectacularitat, sobretot en temps d’aigües abundoses. 

  L’aigua fou la primera riquesa d’aquesta regió i, molt especialment, l’aigua del Llobregat, el principal riu i eix vertebrador d’aquest país de muntanya. Amb tota la força de la natura, les fonts on neix el riu brollen directament dels cingles que voregen Castellar de N’Hug i formen una abundosa i ràpida cascada. L’aigua travessa, senyora i fresa, àgil i viva, uns paratges que només semblen existir perquè ella faci el seu curs cap a la plana. 

  Si es continua avall, un cop passades les Fonts del Llobregat, trobareu a mà dreta un snack-bar amb taules de fusta per poder fer-hi un pícnic, i a mà esquerra l’antic Molí fariner de les Fonts, actualment convertit en central hidroelèctrica. Seguint avall trobarem al lloc on actualment hi ha l’hotel, la Farga Vella, on antigament s’obtenia ferro.

  Les altres fonts

  L’alt grau de precipitació, el desglaç i el tipus de relleu i roca que trobem al municipi han donat lloc a nombrosos sortidors d’aigua enmig de paisatges incomparables. Avui podem descobrir una dotzena d’aquestes fonts amb el seguiment d’una guia que recull la informació necessària per arribar-hi. Actualment s’estan recuperant moltes de les fonts que s’havien abandonat amb el pas del temps, i gràcies a la guia de les fonts recordem els indrets on antigament la gent anava a proveir-se d’aigua i es podien refrescar i descansar de camí cap als pobles dels voltants.

 • Monument al gos d'atura català Monument al gos d'atura català

  Escultura realitzada per Emili Armengol i Abril en motiu, l'any 1987, com a homenatge al gos d’atura català, en commemoració del 25è. aniversari del Concurs de Gossos d’Atura de Castellar de n’Hug.

 • Museu Fàbrica del Ciment-1 Museu del Ciment Asland

  A finals del segle XIX, el comte Güell, mecenes de l'arquitecte Antoni Gaudí, va encarregar la construcció de la que seria la primera fàbrica de ciment pòrtland a Catalunya. La va fer construir a la zona del Clot del Moro del municipi de Castellar de n'Hug, per aprofitar la pedra calcària de l'indret.

  La història de la fàbrica de ciment Asland del Clot del Moro ha viscut anys de renom i èpoques de declivi i silenci. La fàbrica es va tancar fa uns trenta anys, després de gairebé tres quarts de segle produint ciment pòrtland i a causa, principalment, dels elevats costos de producció. Malgrat això i degut al seu atractiu arquitectònic, hem gaudit d'un monument industrial fantàstic, fins ara, malauradament mut.

  En aquests moments la fàbrica inicia un nou recorregut, convertint-se en el Museu de la fàbrica Asland de Castellar de n'Hug i formant part del Sistema del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, per mitjà d'una exposició i d'un itinerari que la fa parlar.

  Ens explica moltes de les seves històries i raons, i ens apropa al procés de fabricació i descobriment del ciment Pòrtland, un element destinat a esdevenir el material constructiu del segle XX. També ens mostra l'ús del ciment en la construcció amb volta catalana; ens parla dels promotors visionaris liderats per Eusebi Güell que van constituir l'empresa Asland; ens presenta el creador, Rafael Guastavino, i el seu èxit increïble a Amèrica amb el Guastavino System; recorda els homes i dones que la feien funcionar; i, com no, ens mostra la construcció èpica d'una fàbrica que és el testimoni viu de la construcció d'un somni.

 • Museu del Pastor-1 Museu del Pastor

  Aquest museu oferirà un recull d’informació sobre el passat, present i futur del pastor, ofici que s’està perdent i molt important antigament en el nostre país; i un conjunt d’objectes del passat utilitzats per l’home de muntanya per la subsistència: estris, guarniments pels animals, utensilis de pastors...

  El Museu del Pastor és un centre de documentació sobre l’ofici del pastor, donant-lo a conèixer i actuant com a canal dinamitzador de la memòria històrica.

Darrera actualització: 18.04.2019 | 12:23
Darrera actualització: 18.04.2019 | 12:23