Introducció

El municipi de Castellar de N’Hug (1390 m) està situat a l’extrem nord-est de la comarca del Berguedà. L’extensió del terme és de 46,76 km2 i ocupa un espai molt accidentat, amb abundants tosals.

Té unes 4.300 ha sense conrear amb alguns boscos de pi roig, faig, roures, pollancres i freixes; boixos i ginebres són els arbustos més abundants, i a les zones altes hi ha prats naturals. Es conreen principalment les patates, els cereals i els farratges. El bestiar de llana hi té una gran importància, com també el boví.

S’hi pot accedir des del Berguedà per la C-1411, passant per Guardiola del Berguedà i la Pobla de Lillet. Des del Ripollès, per la carretera que passa per Gombrèn, desviant-nos direcció Castellar de n’Hug i Montgrony, seguidament deixarem a mà dreta el trencall per anar al Santuari de Montgrony; continuarem enfilant-nos entre els frondosos boscos i endinsant-nos en els antics dominis dels senyors de Mataplana, les restes del castell dels quals es troben a la vora de la carretera , al costat de l’esglesiola de Sant Joan de Mataplana.

municipi

Des de la Cerdanya, passant per la Molina i el coll de la Creueta, on hi trobarem el Pla d’Anyella, plans d’extensos, prats característics de l’alta muntanya, amb la seva típica vegetació. A l’estiu s’hi poden veure grans ramats de xais i ovelles, vaques i cavalls. També, quan és el temps, s’hi poden collir els olorosos moixernons i gustoses xicoies.

El poble de Castellar de n’Hug està construït esglaonadament adaptant-se al relleu, als peus d’un cingles: els Balços, i s’aplega al voltant de l’església parroquial de Santa Maria, d’origen romànic. Té els barris de l’Erola, la Ribera, Can Ros i la Soleia.

Un cop el visitant arriba a Castellar de n’Hug, pot donar un tomb pel poble, quasi tot restaurat respectant l’antiga estructura i arquitectura tradicional del municipi: carrers empedrats, les cases de parets gruixudes de pedra, amb porticons de fusta i teules típiques catalanes, dibuixen un entrellat harmònic on viuen els habitants del poble. Un cop sigueu a la plaça de la Generalitat (on hi ha l’església de Santa Maria de n’Hug), podeu agafar el carrer de Baix, on hi trobareu l’antic safareig públic, i al capdavall del carrer un mirador amb una bonica vista del Pedraforca, la Serra d’Ensija, els Rasos de Peguera, part del parc natural del Cadí- Moixeró, el principi de la vall del Llobregat...

Des de la plaça de la Generalitat, també podeu agafar el carrer de Dalt, al final del qual hi ha la paret de l’antic castell, que ja forma part d’una casa i el nou museu del pastor.

Darrera actualització: 18.04.2019 | 12:15
Darrera actualització: 18.04.2019 | 12:15